Сайт за Хотелиерство и Ресторантьорство
hotelierite.net

За успеха е нужно доверие, мотивация и екип от професионалисти

Валентина Манолова

Валентина Манолова - За успеха е нужно доверие, мотивация и екип от професионалисти


Валентина Манолова, генерален мениджър с дъгогодишна практика в туризма, днес  държи кормилото в един от най-луксозните комплекси по българското черноморие "Бяла Бийч Резорт". В интервю дадено специално за сайта hotelierite.net разговаряме по темите на деня в българската туристическа индустрия – в частност българското черноморие.
Г-жа Манолова, ще започна с един малко банален въпрос: трудно ли се управлява такъв голям коплекс?

Работя в сферата на туризма от 15 години. Управлявала съм както малки, така и големи комплекси. Всеки от тях с своето очарование, своите предимства, както и предизвикателства, свързани с отговорностите да се поддържа ниво, което задоволява очакванията на туристите, но и работна среда, в която хората да бъдат едновременно продуктивни и щастливи. Спомням си, че когато за първи път дойдох в Бяла Бийч Резорт, комплексът ми се стори огромен. Но всички моментни притеснения, че няма да се справя, се стопиха бързо. Защото в това място човек се влюбва от пръв поглед. Останалото е работа, доверие, мотивация и един екип от професионалисти, с който се гордея.

Бяла е сравнително по-малко популярен курорт, какви са туристите, които посещават вашия хотел и курорта като цяло?

Очакваме  този сезон холандци, германци, руснаци, румънци и разбира се българи. Всеки е добре дошъл. Много от туристите, които са ни посетили през минали години, тази отново ще бъдат наши гости. Отзивите за нашия хотел в интернет в по голямата си част са положителни - това е един вид признание за това, което сме вложили от себе си. Държим много на рейтинга си. Обратната връзка за нас е много важна.

Валентина Манолова - За успеха е нужно доверие, мотивация и екип от професионалисти

Доколко според Вас ролята на персонала и неговата квалификация играят роля за успеха на един хотел като Бяла Бийч Резорт?

Според мен ролята на персонала е от първостепенно значение. Разчитам изцяло на нашия добре обучен персонал, защото хора с опит и нужната квалификация се намират трудно. Много важни са мотивацията и вдъхновението на всеки един, както и стремежът да усещаш, какво и как трябва да развиваш, да променяш, да подобряваш. Блягодаря на екипа си, защото не само работят усърдно, но и вярват в общите ни цели. 

Смятате ли че качеството на предлаганите услуги в българските хотели кореспондира с цената която заплащат туристите?

Конкретно за комплекс Бяла Бийч Резорт цената на предлаганите услуги кореспондира с качеството на предлаганите услуги. Това е не само мое мнение. Направихме и анкета - цена /качество. Оценката ни е 9,5 по десетобалната система.

Какво според Вас не достига на българските хотели, за да се конкурират с еквиваленти в развитите страни?

Винаги има какво да се желае. Всеки добър български хотел може да стане още по-добър. Все пак зависи с какво сравняваме. Била съм в много европейски държави, а съвсем наскоро бях на почивка в Турция. Останах очарована от качество на предлагания от тях продукт, надявам се скоро да успеем да ги достигнем. От друга страна обаче, мисля че от значение е и рекламата и начина, по който останалите държави рекламират туристическите си продукти. България е прекрасна страна. И тук не говоря само за природните дадености. Но по отношение на рекламата, много страни са по-гъвкави и по-идейни. Въпрос е и на държавна и на регионална политика.

Валентина Манолова - За успеха е нужно доверие, мотивация и екип от професионалисти

В последните години инвестициите се насочиха в по голямата си част на юг. Бихте ли направили паралел между курортите от южното и северното черноморие?

Без значение къде по Черноморието се намират, всички курорти имат своите предимства и недостатъци. Съревнованието не е от вчера, а и конкуренцията е безмилостна. Инвестиции, презастрояване...Дали почивката ще е на юг или на север, зависи от това, какво човек търси - спокойствие и уединение или пък динамичен нощен живот. Но нали не очаквате от мен да ви кажа, че има по-хубаво място от Бяла Бийч Резорт?

В поверения Ви хотел има много апартаменти собственост на скандинавци, руснаци. Как намирате баланса, между това да защитите интересите на хотела и да удволетворите всеки пребиваващ на неговата територия?

Балансът е постижим и сме го доказали. Всъщност всеки ден го доказваме. Комуникацията ни със собствениците е на желаното ниво и според мен подържаме с тях добри приятелски отношения. Не казвам, че е лесно. Общуването е изкуство. С общи усилия съумяваме да удовлетворяваме всяко желание на нашите гости и нашите собственици.

Каво е вашето мнение за тоталното настъпление на услугата All inclusive? Не смятате ли че, така се обезличват до известна степен, както хотелите, така и самите гости, които доста често в българските условия са принудени да консумират храни и напитки, които съвсем не са от най-добро качество?

Настъплението е тотално, както вие се изразихте. Търсенето определя предлагането - след като туристите търсят такъв продукт,  няма как да не се предлага. Аз лично имам известни резерви по отношение на тази услуга и съответно по-ниската цена. Но за голяма част от туристите All Inclusive е вариант за пълноценна почивка. Все пак, нека не слагаме всички хотели под един знаменател- с качеството на храните и напитките в нашия комплекс компромиси не допускаме!

До колко представлява интерес за хотелиерите по нашето Черноморие средно статистическият български турист?

Българинът умее да се раздава, да се наслаждава максимално на почивката. За жалост не всеки може да си позволи почивка по Черноморието. От друга страна има български туристи, които са много по-платежоспособни от чужденците. При една добра ценова политика, гостоприемно отношение, добре поддържана база и инфраструктура, предлагане на широк спектър от развлечения и гарантиран отдих, смятам, че всеки хотел по Черноморието би могъл да провокира интерес.

Не мислите ли, че от България изтичат стотици милиони евро годишно, само защото подценяваме потенциала на вътрешния пазар и не предлагаме адекватна услуга за нашите сънародници?

Ако имате в предвид, че българи предпочитат да почиват в чужбина, то това е двустранен процес. Защото и много чужденци предпочитат България. Да обиколиш света, да видиш, да усетиш, да се насладиш, това мечтае почти всеки. Няма как да пренесем тук чуждия бит и култура. Красотата е и в многообразието. Прав сте, че се подценява потенциала, но съм убедена, че процесите, свързани с неговото разгръщане са все по-осъзнати и всеки един от нас може да помогне.

Валентина Манолова - За успеха е нужно доверие, мотивация и екип от професионалисти
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg