Сайт за Хотелиерство и Ресторантьорство
hotelierite.net

Влатко Арнаутовски-българите са най-желаните гости в Македония

Влатко Арнаутовски-българите са желани гости в Македония


Влатко Арнаутовки  е магистър по Юридическа Психология и в момента работи върху своята докторска дисертация по Психология в Югозападен университет "Неофит Рилски" - Благоевград. Той е лицензиран туристически водач за Македония. Работи като администратор  с повече от 5 години стаж в хотелиерството и туризма. Разговаряме с него на тема: Приликите и разликите в развитието на туризма в България и Македония.

Г-н Арнаутовски, какво е според вас нивото на туризма в Македония съпоставено с това в съседните страни - България и Гърция

Това е добър въпрос! За съжаление, нивото на туризма в Македония съпоставено с това в съседните ни страни - България и Гърция е доста ниско. Липсва хотелски капацитет отговарящ на нуждите на съвременният европейски турист. Само за сравнение, Банско в България има по голям капацитет за настаняване отколкото всичко събрано от цяла Македония. Но все пак да не забравяме, че Р.Македония е по малка като площ.


Наливат ли се инвестиции в Македонските курорти.

Директни инвестиции в туризма в Р.Македония почти няма. От държавния бюджет се отпускат определени средства за развитие на туризма, но на практика те трудно или изобщо не достигат до хотелиерите. Процедурата по усвояване на подобни субсидии е сложна и от нея могат да се възползват само близки на добре позиционираните хора във властта. Правят се опити за подпомагане на туризма, като да речем с по ниски ставки на ДДС - в България е 9 %, а в Македония 5 %, но като цяло съществени промени не се наблюдават и в близко бъдеще едва ли ще има. Външни инвестиции изобщо няма!

Има в ли Р.Македония курорти мастодонти като Банско и Слънчев бряг.
Категорично не. Може би Охрид ги доближава до известна степен, но като цяло няма място за сравнение.

Какво е нивото на обслужващия персонал в сравнение с България?

Обслужването в Македония е много качествено. Македонците са много гостоприемни хора, радват се на гостите и винаги предлагат много повече отколкото един турист може да очаква. Навсякъде в Македония ще ви посрещнат любезно и е почти невъзможно да си тръгнете без подарък или някакъв вид почерпка. В Охрид, Скопие и Щип има и факултети по туризъм от които излизат много качествени кадри.

Има ли съществена разлика в заплащането?

Заплащането в сферата на туризма е почти еднакво в България и Македония. Разбира се варира в зависимост от позицията и категорията на хотела.

Влатко Арнаутовски-българите са желани гости в Македония


Има ли българи и хора от други националности работещи в туризма в Македония ?


От обслужващият персонал освен Македонци и Албанци други не се срещат. Българи работещи в туризма няма. В Струга и Дебар да речем има хотелиери Албанци (торбеши ) които инвестират големи пари в туризма.

Приватизирани ли са всички хотели в Македония или все още има държавна собственост?

Все още има хотели, които са държавна собственост в Македония и мениджмънта, както и обслужването на гостите там е под всякаква критика. Всички се надяваме час по-скоро и те да бъдат приватизирани.

Какъв контингент от туристи посещава най-често курортите в Македония.

Най-често срещаните туристи в последните ня
колко години са Холандците. Те идват тук на планински и културен туризъм. Напоследък търсенето на точно такъв тип нарасна драстично и съответно това наложи увеличаване капацитета за настаняване, както и модернизация на базите с цел създаване на все по-добри условия за гостите.

Влатко Арнаутовски-българите са желани гости в Македония

Какво според теб не достига за развиването на туризма в Македония.

Категорично на първо място това е
инфраструктурата, магистралите които свързват страната ни със съседните България, Гърция, Сърбия, Албания, железопътната инфраструктура. Въздушната връзка на страната с по-развитите столици в Европейските страни, директните самолетни линии също трябва значително да се подобрят.

Туризма в Македония има огромен потенциал, но курортите са трудно достъпни, пътуването до тях е изморително от която и да е точка на страната, а от чужбина да не говорим. Все пак аз съм оптимист и вярвам, че благодарение на младите хора в този сектор нещата ще се подобрят.

Какво би посъветвал българските туристи,които искат да посетят Македония?
Българските туристи които посещават Македония са все повече и повече всяка година. Много често получавам въпроси от сорта " Чували сме че македонците не обичат много Българите вярно ли е?" Категорично не е вярно. Факт е че има някакво изкуствено политическо напрежение, но  Българите са винаги добре дошли и винаги са посрещани с голямо уважение, дори бих казал  са едни от най-предпочитаните туристи. Българския турист напоследък изгради  добро ниво на култура и обноски което го прави умерено-претенциозен и ако мога така да се изразя "щастлив турист", а знаете че веселите, щастливи и усмихнати хора са добре дошли навсякъде. Мой съвет е всеки който има желание да посети Македония, да го направи, да се зареди с усмивка и добро настроение и няма да съжалява. Три места, които задължително трябва да посетите: Охрид, Скопие и Берово (за да не изглежда като реклама, оставям Вие сами да разберете защо ):):)
Влатко Арнаутовски-българите са желани гости в Македония
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg