Сайт за Хотелиерство и Ресторантьорство
hotelierite.net

Иван Георгиев - финансов директор в Park INN Роза Хутор-Сочи

Иван Георгиев - финансов директор в Park INN Роза Хутор-СочиИван Георгиев е кадър с богат опит в хотелиерския бизнес. След 7 усърдни години в Радисън София Гранд хотел, той приема предизвикателството и през 2010 г. става финансов директор на хотел Радисън, Калининград. След успешно изпълнение на една от вътрешните програми на REZIDOR (Task-force) в Москва, той получава предложение за работа в Русия и  се мести в Сочи, където през януари 2012 г. откриват поредния хотел от веригата – Парк Инн, Роза Хутор.

Иване разкажи къде работиш сега, в кой град си?

Последните три години работя в Русия,в момента съм в Красная Поляна, Сочи - малко селище, намиращо се на 40 км от бреговете на Черно море и на 550-600 м надморско равнище, разположено в северозападия дял на Кавказ. Населението е около 5000 души. Градчето е курорт привличащ хиляди туристи през цялата година. Зимният сезон продължава от декември до април, зимата е мека със средна температура около 0 градуса. Към преимуществата на курорта може да се отнесе и близостта му до Сочи и летището, което е само на 40 км.


Какъв е хотела в който работиш?

Хотелът е разположен в новопостроения зимен ски курорт Роза Хутор, който ще бъде домакин на Зимните Олимпийски игри през 2014 г. и е готов да предложи около 100 км ски писти с различна сложност, 14 лифта и невероятна гледка към върховете на Кавказ. Туризмът тук е развит през цялата година. Предлагат се зимни и летни спортни програми, а също така и различни културни, светски, развлекателни и делови мероприятия.

Иван Георгиев - финансов директор в Park INN Роза Хутор-Сочи
Има ли и други българи наблизо?

За съжаление не сме срещали други българи в района. Но броят на други чужденци в района е голям – има много хора на мениджърски позиции, инжинери, архитекти, специалисти в ски сферата от Франция, Англия, Турция, Сърбия, Австрия, Нова Зеландия, Беларус, Украйна.

Какво е днес отношението на руснаците към българите в частност и към чужденците по принцип?

Към нас отношението се е запазило добро, тези които някога са били в България си спомнят нашите красиви морски курорти, пясъчните плажове, вкусната храна и доброто отношение. По-старото поколение не са забравили Лили Ивановна, както я наричат тук и разбира се българските корени на Филип Киркоров.

Перспективно ли е според теб за нас българите да поглеждаме отново на изток търсейки възможности за реализация?

Зависи от сферата на дейност и от индивидуалната потребност. Руснаците имат особен стил на работа, различен манталитет от европейския, не обичат да говорят чужди езици, спокойно и без излишни нерви и напрежение вършат своята работа. За специалисти, идващи от Европа, това може да се превърне в проблем при бизнес общуването, делегирането на отговорности и изпълнението на поставените задачи. Но от друга страна международните стандарти, вътрешно-фирменото обучение, инвестицията в персонала, на които залагат чуждите компании привличат младите хора тук в страната, разгръщат пред тях нови хоризонти и стремежи, предлагайки им възможности за развитие и израстване в кариерата.

В Русия се забелязва тенденция на отваряне към чуждите пазари, на желание да се заимстват добрите практики от Европа. Това в пълна степен важи за хотелиерския бизнес, за което говорят многото откриващи се хотели в цялата страна. Затова специалисти в тази сфера се търсят и са добре платени.

В близките години Русия ще бъде домакин на олимпиадата и световното по футбол, строят ли се нови хотели във връзка с тези събития в региона където сега си ти?

Да, предстоящата Олимпиада привлече няколко големи международни оператори, които откриват свои обекти в района. В Сочи и региона ще има над 20 хотела под управлението на тези оператори. Към момента в планинския ски курорт Роза Хутор работят хотелите: Radisson, Park Inn by Radisson, Tulip Inn, Mercure, Helio park, а в непосредствена близост с Олимпийския стадион се намира Radisson Blu Resort & Congress Centre. До края на годината се очаква откриването на много нови хотели от веригите Interstate Hotels & Resort, Accor, IFK Hotel Management, Carlson Rezidor, както и на други местни вериги.

Към края на тази година легловата база за района на Сочи с новооткритите и реконструирани хотели се очаква да достигне 42 000 стаи

Иван Георгиев - финансов директор в Park INN Роза Хутор-Сочи

В този контекст има ли според теб „глад“ за качествени кадри в областта на хотелиерството и туризма?

Хотелиерският бизнес се равива активно в Русия и ”глад” за качествени кадри в областта на хотелиерството и туризма има в почти всички градове, с изключение на Москва и Санкт-Петербург, където ситуацията е по-стабилна.

Поради осбената ситуация в момента, свързана с предстоящите Олимпийски игри, Сочи изпитва остра нужда от квалифицирани кадри, които се събират от всички краища на страната с помощта на реклама, информация в социалните мрежи, хедхънтърски компании, от други хотели от хотелиските вериги.

Как би могъл български гражданин да си намери работа в хотел в Русия ?

Чрез вътрешен трансфер, фирма за набор на персонал или директно с въпрос към хотелите, които предлагат работа. Мога да препоръчам и сайта HeadHunter.Ru(http://hh.ru)

Ти си минал по този път, разкажи за формалностите и бюрократичните трудности, които трябва да преодолеят ентусиастите решили да работят в Русия?

Пречки и трудности има разбира се, но те са преодолими, нужно е повече търпение. Първоначално могат да заминат за Русия след като са получили покана от приемащата руска организация чрез бизнес виза. Такава се издава в Руското посолство в София.

След като вече сте в страната започва процедура по издаване на разрешително за работа и получаване на работна виза, която ви гарантира законови трудово-правни отношения. В големите компании с това се занимава отдел Човешки ресурси и от вас се иска само да предоставите необходимите документи – паспорт и виза, превод и нотариална заверка на диплом, снимки и т.н.

Как би сравнил икономиката на Русия в сравнение с Европейския съюз в настоящия момент?

Мога да сравня София със Сочи, стандартът на живот е по-висок в Русия – високи са цените на жилищните имоти (продажба и наем), на основните хранителни продукти, скъпо струващи услуги и заведения. Икономиката на Русия е сравнително стабилна, свързана е с многото природни богатства намиращи се в страната и затова и заплащането е добро.

Би ли направил паралел между заплащането в България и Русия?

Смятам, че стандартът на живот в Русия е по - висок.

Стабилна ли е рублата, или хората предпочитат да спестяват във валута?

Моите наблюдения са, че хората тук препочитат да харчат, отколкото да спестяват.

В много-милионна Москва например, има само един български ресторант. Какво би посъветвал българите, които биха предприели предприемачество в Русия?

Да се въоръжат с търпение...

Как са нещата при теб в личен план?

При мен в личен план всичко е нормално. След няколко дни ще посрещнем първия учебен ден заедно с двете ми дъщери, които тръгват в първи клас. За тях, това ще бъде голямо предизвикателство, далеч от родината.

Иван Георгиев - финансов директор в Park INN Роза Хутор-Сочи

Какви са бъдещите ти планове? Да те очакваме ли скоро отново в България?

До Олимпиадата ще съм в Сочи, а за след това не съм правил планове все още.

Какво би казал на всичките си приятели в България чрез нашия сайт?

Да вярват в себе си, да не спират да се развиват и да инвестират в себе си и в своите деца.

Иван Георгиев - финансов директор в Park INN Роза Хутор-Сочи
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg