Сайт за Хотелиерство и Ресторантьорство
hotelierite.net

Защо не трябва да сменяме касовите апарати!

Защо не трябва да сменяме касовите апарати!

Към началото на 2019 г. се очаква се  да влезе в сила новият закон за контрол на търговските обекти и наредбата към него. Очакваните промени ще направят софтуерите за управление на бизнеса прозрачни за контролните органи, но без съмнение ще натоварят бизнеса с допълнителни отговорности. Проверяващите ще могат да виждат всички регистрирани продажби и това ще облекчи тяхната работа, но какви ще бъдат ползите за бизнеса? На практика – НИКАКВИ, освен, че ще трябва да похарчат маса пари за подмяна на фискалните си устройства.

Ясен Янакиев от  БАРБС (Българска Асоциация за Развитие на Бизнес Софтуер)  предлага революционно алтернативно решение:  Една фискална памет за един обект свързана към сървър(компютър), вместо използваната досега практика всеки ПОС терминал в търговските обекти задължително да бъде оборудван с фискално устройство.

Какви ще бъдат предимствата за бизнеса:

·         Независимо от големината на обекта и броя работни места ще бъде нужна само една фискална памет на сървъра.

·         Ще се намалят значително  първоначалните инвестиции за закупуване (подменяне) на съответния брой фискални принтери.

·         Ще намали годишните разходи за поддържане на фискалните системи.

·         Ще намали годишните разходите за GSM комуникация.

·         Ще намали времето за верификация и подписване на продажбата.

·         Ще има много по сигурен начин за подписване на всяка една продажба, защото това ще се извършва от самия сървър на мрежово ниво.

·         Ще премахне всички проблеми, които в момента се създават от фискалните принтери и блокират работата на обекта.

·         При отделянето на фискалната памет от печатащия механизъм, ще може да се фискализира (електронно с  подпис от фискалната памет) всяка една продажба независимо от какво устройство е направена – компютър, телефон, таблет, интернет магазин и т.н. Фискалния документ ще може да се разпечати на всеки един обикновен принтер по всяко време.

·         Когато всяка една продажба е подписана от фискалната памет тя може в определени случаи да не се печати на принтер, а да се изпрати на електронна поща на самия клиент и  той  да  я разпечати на собствен принтер. По този начин всеки подвижен търговец ще може по всяко време и място да извърши законна продажба без да бъде затруднен и ангажиран да има в себе си фискален принтер.

·         Тази нова система по никакъв начин няма да наложи промяна на софтуера и протоколите за комуникация със сървъра на НАП и съответно НАП няма да направят допълнителни разходи на време и пари за интегрирането и. Общата фискална памет ще работи по идентичен начин с всеки друг касов апарат.

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg