Сайт за Хотелиерство и Ресторантьорство
hotelierite.net

Морето и слънцето в България са монопол на мутрите

Светозар Гледачев, финансов анализатор
Морето и слънцето в България са монопол на мутрите

Морето и слънцето в България са монопол на мутрите. И понеже тези хора разсъждават първично, на тях парите и силата им идват от кеша. Бизнеса го разбират, като чекмедже, което да те удря по корема, те купиха ресторанти и хотели, бетонираха дюните. Те опростенческо мислят така: Какво е туризмът? Лесна работа: Сграда, храна, легла, алкохол и проституция, а после само събираш парите и лапаш. Та това е точно техният бизнес. И заграбиха хотели, парцели, на най-апетитните места по морето и балкана...

На първа линия и така наложиха монопол върху природата и стила в туризма. Не само на пясъка, ако може и в морето( имаше план за такъв изкуствен остров до Царево). След тях дойдоха други и други, с по-малко пари, защото пък те разсъждават така: щом босът го прави, той знае. Той е умен. Той винаги печели. Така след строителния балон Слънчев бряг - от Несебър до Влас, стана втория по големина град в България с над 350 000 легла, с евтин алкохол, много наркотици, а през лятото и най-много и евтини жени. Точно така се разнася славата на България по света. Град на греха. Sin city. 58% от туристите у нас са от Европа, но в основната си част са бедни или безработни маргинали, дошли за евтини пороци, на евтино място. Плажната ивица се отдава на концесия, но се печели винаги от такива бизнесмени, които търсят лесните и бързи пари и облагат всичко, като пясъка, слънцето и морето, но ги осребряват в пари чрез шезлонга и чадъра. Такава е концепцията за българския туризъм. Примитивна , защото е направена спонтанно от примитивни хора. Те не създават туристически продукт, както е в другите страни, те облагат, налагат рекет за ползването на естествените природни богатства, до които са се добрали брутално, но които по конституция са общи. Затова и почиващите трябва да са им винаги длъжни. Те приемат, че им дават на туристите от своето безценно късче море и слънце. А в техните очи ние сме просто едни навлеци, които се молят за подаяние: малко слънце и плаж. Не клиентът е царят, а мутрите. Те даже са нещо повече - богове, защото разпръскват светлина и топлина. Повелителят на слънцето и морето е изпълзялият от криминалния преход „добре облечен бизнесмен”, сменил марков анцунг, на него сега трябва да се целува ръка, когато ни ограбва и унижава. 

Затова хората със среден доход над 700 лева избират да почиват в чужбина. Става дума за над 600 000 българи и постоянно броят им се увеличават. Макар да са по-малко от почиващите в България като бройка, то по заделените и похарчени пари са съизмерими. Хората, които търсят и имат критерии за качество на туристически продукт, а не само за спалните и чаршафите, не го намират в България. Варненци, за някои от които морето е на 100 метра, имат чартърни полети до Анталия. Защо ли? Това е като колбасар да купува чужди колбаси, а не да яде от своите, защото знае как ги прави. Градът Анталия посреща толкова туристи - над 7.5 милиона души на година, колкото цяла България с всичките си зимни, летни и други курорти. А защо туристите ходят там и зимата? Празнуват Нова Година пак в Анталия? Защото им се предлага туристически продукт. Най-посещаваният град в света е Париж, а там няма море, но има продукт. Руснаците не са ни криви. Само 160 000 души ще дойдат по-малко тази година. Но няколко пъти повече българи от средната класа ще отидат в Гърция и Турция, ще си почиват и ще се чувстват добре. И следващата година пак ще се върнат, като заведат и приятели. И този процент ще се увеличава, а няма да намалява. 

За Северна Гърция, българите се превърнахме в спасението и. В някои села единствените нови купувачи са българи, и в тях гърците проговориха български. Даже се сетиха, че и бабите им май само този език са знаели преди 100 г. През лятото Егейското Беломорие е България. Можеш да срещнеш приятелите си там. Менютата са на български, сервитьорите са българи, само мутрите ги няма. Някой да съжалява за това? Сънародниците ни там ще похарчат в пъти повече пари от всички не дошли руснаци по нашето море, защото ще получат качество, продукт и най-важното отношение и спокойствие. Клиентът е цар. И те ще са царе.

Статията е публикувана със съкращения.
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg